6 Mart 2015 Cuma

Tarçınlı Tahinli Kurabiyeler / Cinnamon Tahini Cookies

Kurabiyelerden gelen mis gibi tarçın ve tereyağ kokusu evi sardığında keyfim nasıl yerindeydi anlatamam. Derken telefon çaldı, ve özel bir okuldan aradığını söyleyen bir bayan bizi önümüzdeki okul yılı için tanıtımlarına davet etti. Kızımı okula göndermeyi aslında çok istiyorum. Geçen yıl Ekol Anaokulu'na oyun grubuna gidiyordu, ama tip 1 diyabet teşhisi konduğu için elbette devam edemedi. Okul zaten bizi hiç aramadı bile. Evde o kadar sıkılıyor ki...Ona yetemediğim hissinden hiç kurtulamıyorum.


Öte yandan korkularım var. Okula gittiğinde kan şekeri takibi nasıl yapılacak? Öğretmenler yeterince ilgilenecek mi? Okuldaki yemekler sağlıklı olmaktan çok ama çok uzak. Her öğle yemeğinde pilav/makarna/patates sunmayan okul neredeyse yok gibi. Sürekli okulda, onun yanında mı bekleyeceğim? Beklerim beklemesine ama bu onun psikolojisini nasıl etkiler ? Peki ya benimkini? Açıkçası ne yaparım şu anda hiç bilemiyorum. Kızımı kimseye emanet edemezmişim gibi geliyor. Telefondaki bayana durumu anlattım. Okullarında hemşire/doktor bulunup bulunmadığını sordum. Olduğunu söyledi. Pazar günü görüşmeye gideceğiz. Ama nasıl güvenebilirim ? Keşke kızımı gönül rahatlığı ile okula gönderebilsem. Ama şimdilik bu bana hayal gibi geliyor...O kadar küçük ki...
Yukarıda bahsettiğim kurabiyelerin tarifi aşağıda. Enfes oldular, kızımın kan şekerini yerinden neredeyse hiç oynatmadılar ve de Bade o kadar beğendi ki nasıl anlatsam bilemiyorum. Ama keyfim kaçtı bir kere. Birbirine bu kadar yakışan tarçın ve tahin bile keyfimi düzeltemedi. Tariften 15 adet kurabiye çıkıyor. Çabucak yemeye bakın!
İçindekiler:
- 1 yumurta beyazı
- 2 çorba kaşığı tepeleme tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı tahin
- 100 gr hindistan cevizi
- 4 adet İran hurması
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Hindistan cevizi ve hurmaları iyice karışana dek mutfak robotundan geçirin. Diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Geniş bir tepsiye pişirme kağıdı serin. Fırını 180 C ısıtın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, 3 parmağınızla tepsiye bastırarak yuvarlak şekilli kurabiyeler elde edin. 15-20 dk iyice altın rengine dökerek pişirin. Pişince fırından çıkarıp soğumasını bekleyin yoksa parçalanacaklardır. Afiyet olsun.


I cannot tell you what a good mood I was in when the smell of butter and cinnamon from the cookies surrounded the house. Then my phone rang and a lady from a private school invited us for a promotinal day. I actually really want to send Bade to school. Last year she used to go to a play group, but could not continue as she was diagnosed with type 1 diabetes. And the school never even called us again. She's getting so bored at home...I cannot help but feel I'm insufficient for her...
On the other side I have my fears. How will they track her blood sugar at school? Will teachers pay enough attantion? School meals are far from healthy. There nearly isn't a school who doesn't give pilaf, pasta or potatoes during lunch. Am I supposed to wait at the school beside her? I can wait of course but how would this affect her psychology? How about mine? Honestly, I really don't know what to do. It feels like I can't trust her with no one. I explained the situation to the lady on the phone. Asked her if there was a doctor/nurse in the school available at all times. She told me there was. We'lee be seeing them on Sunday. But how can I trust ? I wish I could send her to school with ease. It feels like a dream to me. She's so small...
The recipe of the cookies I've mentioned above is below. They turned out just delicious, they nearly did not move her blood sugar, and Bade just loved them so much I don't know how to explain to you. But my good mood is already gone. Even cinnamon and tahini that go this great together could not fix it. This recipe makes 15 cookies. Better eat them quick!
Ingredients:
- 1 egg white
- 2 tblspnful butter
- 1 tspn cinnamon
- 2 tspn tahini
- 100 gr shredded coconuts
- 4 Iran dates
- 1 tspn baking soda
- 1 tspn lemon juice
Instructions: Blend coconuts and dates well in a food processor. Add all the other ingredients and knead well. Spread a parchment paper on your baking sheet.  Heat the oven 180C. Tear walnut sized pieces from the dough, roll in your hand and press them on the tray with your three fingers, making it round shaped. Bake for 15-20 minutes until they turn golden. Remove from the oven and let it cool very well or they will crumble.