27 Mart 2015 Cuma

Ev Yapımı Sosis / Homemade Sausage


Çocukların en sevdiklerinden sosisin markette satılan versiyonu maalesef en tehlikeli gıdalardan biri. İçindeki etin ne olduğunu bilmediğimiz gibi içine nişasta konuluyor, bir de sodyum nitrit, MSG gibi insan sağlığını tehlikeye sokan katkı maddeleri var elbette. Benim kızım da çoğu çocuk gibi sosis yemeye özeniyor. Bu durumda evde yapmaktan başka çare kalmıyor. Tarif için Holistik Sağlık ve Beslenme Terapisi facebook sayfasına teşekkür ederim. Elbette ben ufak değişiklikler yaptım. Evde yapılan gibisi yok gerçekten, bu sosisler gerçekten de çok ama çok lezzetli oldular! 


İçindekiler :

500 gr kıyma (serbest gezen tavuk veya dana kıyma - ben tavuk kullandım çünkü tavuk etiyle kıvam ve sosis görünümü daha iyi tutturuluyor)
3 tatlı kaşığı ev yapımı yoğurt
2 tatlı kaşığı ev yapımı domates salçası
1 tatlı kaşığı karbonat
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tutam karabiber
Yapılışı:
Tüm malzemeleri robottan yapışkan bir macun kıvamını alana dek geçirin. Pişirme kağıdı veya streç filme istediğiniz büyüklükte sosisler şeklinde sıkıca sarıp dondurucuya atın. Pişireceğiniz zaman kaynar suda 4-5 dakika haşlayın ki et sertleşsin,  şimdi harika sosislerinizi ızgara yapabilirsiniz, veya tavada tereyağı ile birlikte hafifçe renklendirebilirsiniz. Bu tarifi ev yapımı ketçap ile birlikte denemeyi unutmayın :)


One of kids favourite foods, sausage's store version is one of the most dangerous foods. You do not know what kind of meat is inside, and there is also additional starch and additives like sodium nitrite and MSG inside which endanger our health. My daughter, of course, like most kids, wants to eat sausage. So I have no choice but to make it at home. Thanks to the Holistik Sağlık ve Beslenme Terapisi facebook page, I am making it at home. With small alterations of course. There is no sausage like home made sausage really, those were absolutely yummy!
Ingredients:
500 gr ground meat (free pastured chicken or beef - I have used chicken because the meat's texture makes it easier to make and looks more like sausage)
3 tblspns home made yoghurt
2 tspns home made tomato paste
1 tspn baking soda
1 grated garlic clove
1 tspn rock salt
1 pinch black pepper


Instructions:
Pulse all ingredients in a food processor and make a fine sticky paste. Take some and roll firmly inside a parchment paper or stretch film to give it the shape of  a sausage, then put in the freezer. Boil 4-5 minutes so that the meat firms up, now you can grill your amazing sausages or colour them up with some butter. Don't forget to try this recipe with some homemade ketchup :)