30 Mayıs 2015 Cumartesi

Kefir Peyniri / Kefir Cheese


Kefir tanelerinden peynir yapımına at en eski bulgu, Çin'de keşfedilen 3600 yıllık mumyaların mezarında bulunan dünyanın en eski peyniri. Günümüzde yaygın olan peynir mayasıyla yapılan klasik peynir. Kefir peyniri fazla bilinmiyor. Hafif ekşi bir tadı var, ve diğer tüm peynir türlerinden çok daha zengin bir probiyotik kaynağı. En ilginç yanlarından biri de kefirin içerdiği enzimlerin zeytinyağının içinde bekletildiğinde çok uzun bir süre yağın da peynirin de bozulmamasını sağlaması. Buzdolabında saklamanıza bile gerek kalmıyor. Büyük bir kefir aşığı olarak peynirini de yapmam elbette kaçınılmazdı...Kahvaltı için ideal, salatalara eklenebilir, çeşitli otlarla lezzetlendirilebilir ve de harika bir meze olarak da kullanılabilir. Bıraktığı kefir altı suyu ise elde edebileceğiniz tüm peynir altı sularından çok daha faydalı olacaktır.


İhtiyacınız olan,
1 litre çiğ süt (inek/keçi/koyun olabilir)
1 çay kaşığı kefir tanesi (aktarlarda satılıyor),
Çok ince dikişleri olmayan hafif sıkı bir tülbent,
1 tatlı kaşığı kaya tuzu (isteğe bağlı)
Soğuk sıkım zeytinyağı.

Öncelikle sütünüzü 10 dk kadar kaynatıp oda ısısına getirin, cam bir kavanoza doldurun, ve kavanozun üzerinde en az 3-4 parmak kadar boşluk olmasına özen gösterin. İçine kefir tanelerini ekleyip 48 saat bekletin. Yoğurt kıvamında br kefir elde edeceksiniz. Karışımın içinden kefir tanelerini ayırın ve tekrar kullanmak üzere içme suyu içinde, dolapta bekletin. Bu arada kefirinizi tülbentin içine doldurup tuzunu ekleyin ve ağzını sıkıca bağlayın. Yüksek bir yere asıp suyunu süzdürün. Süzülen suyu mutlaka biriktirin. Kefir altı suyu, dediğim gibi çok değerlidir. İçebilir, fermente sebze veya suyu elde etmek için kullanabilirsiniz. Kefiriniz artık su süzdürmemeye başladığınde bir süzgecin üzerine yerleştirin, üzerine bir tabak, onun da üzerine ağırlık koyun, bir kaç saat daha bekletin. Böylece kefirinizin tüm suyu süzülecektir. 
Kuru bir kefir peyniri elde ettiğinizde isterseniz hemen tüketin, krem peynir olarak kullanın, veya peynirinizi dilediğiniz şekli verip(ister ufalayın, ister mini toplar yapın) hepsini zeytinyağı dolu bir kavanoza yerleştirin. Ben şahsen zeytinyağında bekletiyorum çünkü çok lezzetli oluyorlar. Peynirinizi buzdolaba koymayın, karanlık bir dolapta beklesin, ve inanın en az iki yıl dayanacaktır- tabii hemen bitirmezseniz.



The oldest finding on cheesemaking from kefir grains is the oldest cheese ever found in China, in the tombs of mummies of 3600 years old. Nowadays cheesemaking from rennet is much more common. Kefir cheese is mostly unknown. The cheese has a slightly sour taste, and is a richer source of probiotics than all the other cheeses. One of the most interesting sides is that its enzymes make sure it doesn't spoil for a long time when kept in olive oil.  You don't even have to keep it in the fridge. As a big kefir admirer it was inevitable of me to make some.  They are ideal for breakfast, can be spiced up with herbs or added to salads, and can be a great appetizer. The whey it leaves behind is much more beneficial han any other cheese whey.
All you need,
1 lt raw milk (goat, cow or sheep)
1/2 tspn kefir grains
1 tspn rock salt(optional)
A firm cheesecloth
Cold pressed olive oil


First, boil your milk for 10 minutes and cool it to room temperature, pour it in a glass jar, and make
sure there is 4-5 cm empty space on top of the jar. Add kefir grains and wait for 48 hours. You will have a kefir with yogurt consistency. Separate the kefir grains and keep in the fridge inside drinking water for later use. Pour your kefir inside your cheesecloth, add salt and bind firmly, then hang it to drain its water. Make sure you collect its dripping whey. It's very valuable, as I said. You can drink it or use it to make fermented vegetable or juice. When your kefir stops dripping place it on a strainer and put a plate and then something heavy on top, keep it waiting for a few couple of hours. This way you will make sure all its whey is drained up. Once you get your dry kefir you can either consume it immediately, use it as cream cheese or give the shape you like (crumble it or shape like small balls) and put inside a jar full of olive oil. I, personally keep it in olive oil because it turns out to be very tasty. Do not put the jar in your fridge, keep in dark closet, because it will not spoil for at least 2 years - unless of course you do not consume them.

Kaynak / Resource : http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder