28 Ekim 2015 Çarşamba

Balkabaklı Unsuz Biscotti / Flourless Pumpkin Biscotti





Küçücük mutluluklar var hayatta. Böyle dışarıda buz gibi rüzgarlar eserken, şakır şakır yağmurlar yağarken sıcacık evinizde kendime sütlü bir kahve yapmak ve kızımın kendi kendine oyun oynamasını dinlemek gibi. Kahvemin içine mis gibi kokan fındıklı ve balkabaklı biscotti'mi batırmak gibi.





Biscotti, adından da anlaşılabileceği üzere bir İtalyan lezzeti, bir diğer adı da cantuccini. Bol miktarda un, şeker içeriyor. Bir de tüm dünyada kahveye batırarak tüketilmesi gibi bir geleneği var. İnternette unsuz bir çok biscotti tarifi bulmak da mümkün. Maalesef çoğu doğal ve sağlıklı olduğunu iddia eden abuk subuk veya yamuk yumuk tarifler. Açıkçası çok tarif okudum ama hiç birini yapmak içimden gelmedi. Sonra da kendi tarifimi oluşturdum. Bu tariften 12 adet çıkıyor, hem lezzetli hem de çok az malzeme gerektiriyor. 
Tek kelimeyle enfes oldu. 
Püf noktası ise biscottileri keserken ve çevirirken çok çok nazik olmanız, un vs içermedikleri için kolay dağılabilirler.



İçindekiler:
Biscotti için
1 yumurta
1 çimdik kaya tuzu
1 çorba kaşığı bal veya dilediğiniz başka bir doğal tatlandırıcı
1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı veya hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı un gibi çekilmiş çiğ fındık
1 orta boy dilim balkabağı (veya hazırda varsa 1/2 su bardağı balkabağı püresi)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı sirke
Çikolatalı Kreması için
1/4 su bardağı tahin
1 çorba kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı bal
Beyaz Limonlu Kreması için
1 küçük yerli muz
1/4 su bardağı kefir
1 tatlı kaşığı limon suyu
2-3 damla vanilya özütü

Yapılışı:
1-Fırını 180 C’ye ayarlayın, balkabağını dilimleyip 20 dk pişirin.
2-Fırından çıkarın, ancak fırını söndürmeyin.
3-Balkabağını mutfak robotunuzda püre haline getirin. Bir kenara ayırın. 
4-Yumurta ve tuzu çırpın. Bal, tereyağı, karbonatı ekleyip birkaç dakika daha çırpmaya devam edin.
1/2 su bardağı balkabağı püresi, fındık unu, tarçın ve sirkeyi de ekleyip koyu bir kek hamuru elde edin.
5-Hamuru 8x20 ebalarında baton silikon kalıba dökün, üzeri kızarana dek yaklaşık 30 dk pişirin.
6-Beyaz kremayı yapmak için listede belirtilen malzemeleri mutfak robotunuzda pürüzsüz olana dek parçalayın. Çikolatalı kremayı yapmak için listede belirtilen malzemeleri çırpma teli ile iyice karışana dek çırpın.
7-Keki çıkarın, soğutun, çok nazik ve dikkatli bir şekilde parmağınız kalınlığında dilimleyin.
8-Fırını 150C’ye ayarlayın. Fırın tepsinize pişirme kağıdı serin.
9-Dilimleri çok nazikçe ve aralıklı olarak fırın tepsisine dizin. 10 dk daha pişirin. Tepsiyi fırından alın, dilimleri ters çevirip bir on dakika daha pişirin.
10-Tepsiyi fırından çıkarın, soğutun. Kremanızı bir çatal yardımı ile biscottilerin üzerinde gezdirin, kahve/çay ile birlikte servis edin.





There are small joys in life. Like listening to my daughter play by herself while making a milky cup of coffee in my warm home, on a cold, windy, rainy day. And dipping my delicious smelling hazelnut and pumpkin biscotti in my coffee.
Biscotti is an Italian delight, as the name suggests, and is also called cantuccini. It contains high amounts of sugar and flour. And also has a worldwide tradition of being consumed by dipping inside coffee. It is possible to find lots of flourless biscotti recipes but I found most of them absurd or misshapen. I have read lots of recipes and did not feel like making even one. Then, I made my own recipe. Which makes 12, requires very few ingredients and happens to be very delicious.
I have one word: really tasty.
The key point is to be gentle, as they tend to crumble since they contain no flour etc.

Ingredients:
For the biscotti
1 egg
1 pinch of rock salt
1 tblspn honey or any other natural sweetener of choice
¼ cup of melted butter or coconut butter
1/2 tspn baking soda
1 cup hazelnut flour
1 medium sized slice of pumpkin (or ½ cup of pumpkin puree)
1 tspn cinnamon
1 tspn grape vinegar (homemade)
For the Chocolate Icing
¼ cup of tahini
1 tblspn cocoa
1 tsp honey
For the White Lemon Cream
1 small, baby banana
¼ cup kefir
1 tspn lemon juice
1-3 drops of vanilla extract

Instructions:
1-Set oven to 180C, slice the pumpkin and bake for 20 minutes.
2-Remove but don’t turn off your oven.
3-Puree the pumpkin in your food processor, set aside.
4-Mix egg and salt. Add honey, baking soda and butter, continue mixing for a few minutes. Add 1/2 cup pumpkin puree, hazelnut flour, cinnamon and vinegar, keep mixing until you end up with a thick cake batter.
5-Pour the batter in a silicone 8x20 cake mold, bake for 30 minutes or until the top turns golden.
6-To make the White Icing pulse the listed ingredients, to make the Chocolate Icing mix the listed ingredients.
7-Remove the cake, cool it and slice very carefully.
8-Set your oven to 180C, place a parchment paper on your baking sheet.
9-Carefully place the slices on parchment paper. Bake for an another 10 minutes. Remove, turn over the slices and bake for an another 10 minutes.
10-Remove the biscottis, cool. Drizzle them with your icing of choice and with the help of a fork. Serve. Enjoy.