5 Ekim 2015 Pazartesi

Kokulu Üzüm Sorbe / Isabella Grapes Sorbet





Şu evlilik programları beni çıldırtacak. Hepsi yasaklanmalı. 
"Kadın dediğin şöyle olmalı, böyle olmalı vs. vs."
Evlendiği kadını düşünen, hisseden bir canlı olarak değil de mülklerinden biri gibi gören erkeklerin ortak cümlesi! Hayır efendim. Onunla bir hayat kurduysan onu olduğu gibi sevmelisin. Senin hayalindeki standartlara uyması şartıyla değil. 
Çevremizdekiler bize şöyle, böyle demesinler diye her gün giydiğimiz bir kostüm değildir kadınlık. Bu yüzden hep nefret ettim neyi nasıl yapmam gerektiğinin söylenmesinden. Hep burnumun dikine gittim. Nasıl mutlu olacaksam ona göre davrandım. Hiç pişman olmadım. 
Ev işi beni ölümüne sıkar mesela. Ben hepsini severek yapmalıyım, birinin zoru ile değil. Mesela bir yandan bir dizi veya film seyretmeliyim, veya müzik dinlemeliyim. Aksi halde vaktimi boşa harcadığımı hissederim. Güzel bir yemek yapacaksam mesela, bunu görevim olduğunu düşündüğüm için değil sevdiklerimi mutlu etmek için yapmalıyım.
Kadın dediğin şöyledir, böyledir vs.vs.
Saçmalık!
Çünkü eğer mutluysan, hayat arkadaşını gerçekten seviyorsan boş bir tabak veya düzeltilmemiş bir yatak asla gözüne batmaz.
Diğerleri gibi olmadığın için çok, ama çok şanslıyım.





Şanslı olmak derken, evde bir tepe kokulu üzüm olması büyük şans. Ama ye ye bitmiyor elbette. Bir kısmı ile eşimin favorisi olan üzüm suyunu yaptım. Tarifi basit. Üzümlerin suyunu sıkmak, sonra da süzmek yeterli.
Bir kısım üzüm ile de iki büyük kavanoz dolusu sirke yaptım. Onun da tarifi klasik sirke tarifleri ile aynı: Ne kadar üzümle sirke yapacaksanız üzerine üçte biri kadar su ekleyin, dilerseniz blender ile parçalayın – ama parçalamadan da olur. Mayalanmayı hızlandırmak için birer çorba kaşığı bal ve sirke ekleyebilirsiniz. Size kalmış. Bu işlemden sonra kavanozun ağzını ince bir tülbentle kapatıyorsunuz, kendi kendine sirkeye dönüşmesini bekliyorsunuz. Bakalım ben tutturabilecek miyim?
Neyse, asıl konumuz olan sorbe tarifine geçeyim. Kokulu laz üzümlerimle o kendine has kokusunu ve aromasını kaybetmeden bir şeyler yapmaya kararlıydım. Aniden ne zamandır yapmak istediğim sorbeyi yapmak aklıma geldi. Havalar tekrar ısınana kadar bu son dondurma tarifim olacak. Elinizde fazla üzüm var ise denenebilir ancak çekirdekleri ayıklamak epey zahmetli, benden uyarması.





Kokulu Üzüm Sorbe
İçindekiler
2 su bardağı kokulu üzüm tanesi (çekirdekleri ayıklanmış)
1 çorba kaşığı bal (veya daha fazla)
½ su bardağı su veya tatlı kırmızı şarap
Yapılışı

Tüm malzemeleri derin bir kaba koyun, el blenderı yardımı ile iki dakika boyunca parçalayın. Derin dondurucuya yerleştirin. İstediğiniz kıvama gelene dek her yarım saatte bir el blenderı veya mikser yardımı ile karıştırın. Veya dondurma makinanıza koyup talimatları uygulayın. Süt kaymağı ile servis edebilirsiniz. 





Those matchmaking shows are driving me crazy. They should all be banned.
"A woman should be like this or that…etc etc."
The common sentence of men seeing their women as property, not as thinking, feeling beings! No Sir! If you have built a family with her, you should love her as she is. Not if she behaves according to your standards.
Being a woman is not a costume we wear that protects us from what people might think about us. This is why I have always hated people telling me what to do. I always did the opposite. Always did whatever makes me happy. I never regretted it.
House work bores me to death, for example. I should do it with pleasure, not because someone expects me to do it. I should watch a movie or series while doing it, or listen to music. Otherwise it will feel like a total waste of time. If I am going to cook, I should do it to make the people I love happy, not because it’s my duty.
A woman should be like this or that…etc etc.
Bullsh*t!
Because if you are happy with the woman you love and if you really love her, you would never notice an empty plate or an unmade bed.
I am very, very lucky you are not like them.

Speaking of being lucky, it’s such a luck to have an enormous amount of Isabella grapes at home. You just cannot finish them by eating. With some, I made my husband’s favourite, grape juice. Recipe is simple. Just juice and strain them.
With some, I made two big jars of grape vinegar. Its recipe is the same as the classical vinegar recipe:
Take a wide glass jar and place grapes inside. Add 1/3 of water on top of the amount of grapes you have. Pulse if you like, but it will do without pulsing. You might wanna add one tablespoon vinegar and honey each to quicken the yeasting. It’s up to you. After that cover the jar with a cheesecloth and wait for it to turn into vinegar. Might take around a month or two.
I am wondering how mine will turn up!
Whatever, let us pass on to the recipe, the sorbet. Those wonderful smelling Isabella grapes…I had to do something with them. All of a sudden I thought about making the sorbet I was longing to make for a while. This will be my last ice cream recipe until summer. You can try it if you have grapes at home, but I should warn you, pitting them takes a long time.

Isabella Grape Sorbet
Ingredients
2 cups Isabella grapes (pitted)
1 tblspn honey (or more)
½ cup drinking water or sweet red wine
Instructions
Put all ingredients in a deep bowl, pulse with a hand blender for two minutes. Place in the freezer. Keep pulsing every half an hour until desired consistency. Or place in your ice cream machine and follow instructions. You can serve with clotted cream.