1 Ağustos 2015 Cumartesi

Hurma Şurubu / Date Syrup

Hurma şurubu yapmak babam İran'dan hurma şurubu ve pekmezi getirdiğinden beri aklımdaydı. Daha sonra çok aradım ama bir türlü bulamadım. Ben de kendim yapabilir miyim acaba diye düşünürken internette tariflere göz gezdirmeye karar verdim. Mümkünmüş ve çok da kolaymış ! En hoşuma giden bu tarif oldu. Özellikle bal ve pekmeze alternatif arayanlar için harika bir tarif. 


İçindekiler:
250 gr Hurma (bulabileceğiniz en yumuşak hurmayı tercih edin)
2x üzerini geçecek kadar ılık içme suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Hurmaları yıkayın, üzerini geçecek kadar içme suyu koyun ve 1,5 - 2 saat bekletin. Hurmalar iyice şişince kabukları kolayca soyulacaktır. Kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın. Derin bir blender kabına aktarın, üzerine limon suyu ve tekrar üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. El blenderı ile sulu bir püre kıvamına getirin. Bir tülbent yardımı ile iyice süzün. Cam bir kavanozda, buzdolabında saklayın. Arta kalan hurma püresini de kek, kurabiye hatta dondurma yapmak için bile kullanabilirsiniz. 



I've been thinking about making date syrup since my father brought some from Iran. Later I looked for it everywhere but was never able to find. Just when I was thinking about whether it was possible do make it myself, I decided to look up for some recipes online. Turns out it was possible and was also very easy! This recipe was the one I liked the best. This is especially a good alternative for those who don't wish to use honey or molasses in their recipes. 
Ingredients:
250 gr dates (the softest you can find)
2x warm drinking water enough to cover the dates
1 tspn lemon juice
Instructions:
Wash the dates, pour just enough warm water to cover them all and wait for 1,5 - 2 hours. They will puff up and peel easily. Peel and remove the pits. Place in a deep container and add warm water enough to cover them all. Pulse into a puree. Strain with the help of a cheesecloth. Keep in a glass container, in the fridge. You can use the remaining puree for cakes, cookies and even ice cream.

Kaynak / Resource: http://zomt.com.au/2012/12/homemade-raw-date-syrup.html