25 Nisan 2015 Cumartesi

Çikolatalı Sufle / Chocolate Soufflé


İlk suflemi yediğim günü anımsıyorum. 13-14 yaşlarındaydım. Yeşilköy'de, şimdi adını hatırlamadığım bir restoranda. Restoran kalabalıktı, loştu, popülerdi. Suflesi ise çok meşhurdu. Ama o kadar sıcaktı ki dilimi yaktığımı hatırlıyorum. Suflenin sıcak olması gerektiğini bilmiyordum. Ama o kadar lezzetliydi ki dilimin acısına rağmen hepsini çabucak bitirmiştim. Sufle şimdilerde marketlerin donuk ürün reyonlarında bile bulunuyor. Hazır sufle kekler var.  Hadi onları geçtim evde yapmaya kalksanız tarifin içinde un var, toz şeker var. Ama bu tarifte hiçbiri yok. Haftasonu için çocuklara yapılabilecek ideal bir tatlı.

İçindekiler:
2 yumurta
2 çorba kaşığı toz badem/fındık
4 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı tereyağı
1/4 su bardağı süt (inek/keçi/badem/h.cevizi sütü olabilir)
1/2 çay kaşığı krem tartar veya karbonat
1 çimdik tuz
4 adet İran hurması püresi (miktarı artırabilir, yerine pekmez kullanabilirsiniz)


Yapılışı:
Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını karbonat ve tuz ile birlikte katı bir köpük olana dek çırpın. Kenara ayırın. Tereyağını eritin, yumurta sarıları, kakao, süt, toz badem ve hurma püresi ile birlikte çırpın. Yumurta beyazlarını da ekleyip yavaşça birbirine karıştırın. Sufle kaselerine paylaştırıp 180C önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişirin. Kaymakla, balla servis edebilirsiniz. İçinin daha akışkan bir kıvamı olmasını isterseniz fırına vermeden önce sufle hamurunun ortasına bir miktar bitter çikolata koyabilirsiniz. Bu ölçülerden 4 adet küçük boy sufle çıkıyor.

I remember the day I ate my first soufflé. I was 13 or 14. In a restaurant I don't even remember the name, in Yesilkoy. It was dusky, crowded and very popular. Its soufflé was very famous. But it was so hot, I remember burning my tongue. I didn't know it was supposed to be hot. But it was so delicious I had swallowed it all up quickly in spite of my pain. Now soufflé can even be found in the frozen food sections of the markets. There are ready soufflé cakes everywhere. Even if you try to bake at home, there are flour and sugar inside. But there are none in this recipe. An ideal dessert for kids for the weekend.


Ingredients:
2 eggs
2 tblspns almond/hazelnut flour
4 tblspns cocoa
3 tblspns butter
1/4 cup milk (of your preference)
1/4 tspn cream tartare or baking soda
1 pinch of salt
4 Iran dates (pureed)
Instructions:
Separate the egg whites and yolks. Mix eggs with baking soda and salt until they become a solid foam. Lay aside. Melt the butter, mix with egg yolks, cocoa, almond flour, milk and date puree. Add the whites and stir gently until they blend well. Pour in soufflé molds and bake for 10 minutes in a pre-heated 180C oven. You can serve with double cream and honey. I f you want it to have a more liquid texture you can place some bitter chocolate in the middle of the batter before putting in the oven. This recipe makes 4 small soufflés.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder