13 Ocak 2015 Salı

Tarçın Pazarlamacısı / Cinnamon Saleswoman

Bir keresinde tarçının vücuda yapışıp yediklerimizin emilimini engellediğini, bu sebeple kan şekerini aslında düşürmediğini ama düşürüyormuş gibi bir etki yarattığını ve vitaminlerle minerallerin vücuduma girmesini engellediğini iddia eden yarım akıllı bir insülin pazarlamacısıyla tanışmıştım.
Bu arkadaşın elbette herhangi bir bilimsel dayanağı yoktu ve insülin satışını artırmaktan başka bir amacı da yoktu. Bu tip insanlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Tekrar tekrar söylüyorum, bir tip 1 diyabetli insülin olmadan yaşayamaz, ancak aşırı insülin kullanımını gerektirecek bir hayat tarzının diyabetlilere bir faydası da olamaz. Tarçın, binlerce yıldır, yani modern tıbbın

gelişiminden çok önceden beri kullanılan faydalı bir baharattır. Kan şekerine etki ettiği de bir gerçektir. Elbette insülini bırakıp kendinize tarçın enjekte ederseniz muhtemelen ölürsünüz, kan şekerinizi düzeltmesi için bir baharata güvenemezsiniz, tıpkı grip olduğunuzda antibiyotiği bırakıp zencefille ıhlamura güvenemeyeceğiniz gibi.
Ancak insülinle birlikte vücudumuza yardımcı olmak da bizim elimizde. Öğleden sonra ara öğününüz sırasında bir fincan tarçın çayı içmek insülin ihtiyacını biraz olsun azaltacak ise - bence hiçbir sakıncası yok. Elbette bunun insülin pazarlamacıları için sakıncası olacaktır ve sizi muhtemelen cahillikle suçlayacaklardır.

Kapitalizm böyle bir şey - sağlığınızı düşündüklerini söyleyen ilaç firmalarının umursadığı tek şey aslında size daha fazla ilaç satabilmektir. Geçen yıl, ürettikleri kanser ilacının Hindistan'da patentsiz ve ucuza satıldığını öğrenen X firması CEO'su bir dergiye nasıl bir demeç verdi biliyor musunuz? "Dürüst olmak gerekirse biz bu ilacı maddi gücü olan Batı'lılar için ürettik." İlaç Hindistan'da 177 dolara satılıyordu, ama firma Avrupa'da kişi başına 67.000 dolar kazanıyordu. 
Merak etmeyin, ben tarçın pazarlamacısı değilim :)  Sadece ilaç firmalarına 100% güvenmeyi reddeden bir anneyim. Konuyu araştırırken Japonya'daki Nihon ve Josai Üniversiteleri doktorları tarafından yürütülmüş ilginç bir deneye rastladım: tarçın ekstresi verilen tip 1 diyabetik farelerin kan şekerlerinde düşüşün gözlendiği bir deney.
Diyeceğim o ki, alternatif tıbba bel bağlamayın ama asla onu gözardı etmeyin.
Ne de olsa 19. yüzyılda gelişmeye başlayan modern tıbbın kökeni alternatif tıptır.
Yani grip olduğunuzda doktorunuzun verdiği ilaçları almayı ihmal etmeyin ama evinizden tarçını, ıhlamuru, zencefili de eksik etmeyin :)

Japon doktorların deneyi hakkında yazılmış bilimsel makaleyi okumak isteyenler için:

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.100453

Once I met a half-wit salesman who claimed that cinnamon clings to our body and prevents the absorption of food and thus makes it impossible for us to get any vitamins and minerals from food - this is why it creates a blood sugar lowering effect but actually it doesn't. Of course this fellow had no medical background and his sole purpose was to increase his insulin sales. We have to be very careful towards people like that. I'm saying it over and over agan, a type 1 diabetic cannot live without insulin but this does not justify a lifestyle that requires excessive insulin use and certainly does not benefit diabetics.
Cinnamon is a beneficial spice that has been used for thousands of years, even before the rise of modern medicine. And it certainly effects blood sugar.
Of course if you start injecting yourself cinnamon instead of insulin you would probably die, you cannot count on it, just like you cannot stop using antibiotics and start counting on linden and ginger. But we actually can help our body and insulin. If drinking cinnamon tea with every afternoon snack can lower our need for insulin even for a little bit - i see no harm in that - but of course an insulin salesman will see some harm in it and probably will accuse you with ignorance. This is capitalism - what those big pharma companies only care about is to sell more drugs - definitely not your health! Did you know what the CEO of the pharma company X said in an interview to a magazine last year when they found out their cancer drug was being sold in India without a patent and a lot cheaper? "We developed this product for Western patients who can afford it, quite honestly."
We developed this product for Western patients who can afford this product, quite honestly. - See more at: http://www.cjr.org/the_audit/bloombergs_viral_misquote_1.php#sthash.sCNs0BuN.dpuf
The medicine was sold for 177 USD in India, whereas it was USD 67.000 per patient in Europe.
But don't you worry, I am not a cinnamon saleswoman :) I am just a mother who refuses to trust big pharma companies %100. While I was searching online I came accross upon an interesting experiment conducted by doctors of Nihon and Josai Universities of Japan : an experiment which shows the blood sugar lowering effect of cinnamon in type 1 diabetic rats which were given cinnamon extract. 
So, I will say that you should never depend on alternative medicine but never underestimate it. After all, it is the source and root of modern medicine which began to develop only around 19th century. So, don't forget to take the medicine your doctor gives when you have the flu - but make sure you have linden, ginger and cinnamon at home too :)

If you wish to read the scientific article about the experiment of Japanese doctors, here's the link.
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.100453


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder