18 Aralık 2015 Cuma

Karnabahar Bulgurlu Mercimek Köftesi / Red Lentil and Cauliflower Bulgur Patties



Mercimek köftesi benim şahsi favorilerimdendir. Ve göreceğiniz üzere hiçbir zaman bu kadar sağlıklı olmamıştır sanırım. Midenizi rahatsız etmiyor,  şişirmiyor. Glutensiz ve düşük karbonhidratlı. Üstelik bu tarif çocuklara karnabahar yedirmek için oldukça akıllıca bir yöntem. Karnabahar mercimeğin ağır denebilecek karbonhidrat yükünü de harika bir şekilde dengeliyor. Tek kelimeyle enfes. Yılbaşı sofranıza, unsuz yılbaşı pastamın yanına ne de güzel yakışır…

Karnabahar Bulgurlu Mercimek Köftesi
Yapılış Süresi: 40 dk
Servis: 40 adet

İçindekiler:
1 su bardağı mercimek
1 orta boy karnabahar
½ su bardağı zeytinyağı
1 demet taze soğan
2-3 diş sarımsak
½ su bardağı domates salçası
Dilediğiniz baharat, yeşillik
Kaya tuzu
Yapılışı:
1-Mercimeği bol su ile haşlayın. Tel süzgeçe aktarın, üzerine tahta bir kaşıkla bastırarak çok iyi süzün ve bir kenara ayırın. Bütün suyunu süzdürmeniz çok önemli, çünkü karnabahar bulgurumuzun normal bulgur gibi su çekme özelliği yok.
2-Karnabaharı yıkayın, çiçeklerini mutfak robotunda ince bulgur iriliğinde çekin.
3-Karnabahar bulgurunu zeytinyağında kısık ateşte rengi değişene ve tüm suyunu atana dek karıştırarak soteleyin.
4-Karnabahar ve mercimeği geniş bir kapta birbirine harmanlayın. Tuz ve salçayı da ekleyip birkaç dakika yoğurun.
5-İnce kıyılmış yeşil soğan, sarımsak rendesi, dilediğiniz baharat ve diğer yeşillikleri de karışıma ekleyip birkaç dakika daha yoğurmaya devam edin.
6-Karışımdan parçalar koparıp avucunuzda sıkarak köfte şeklini verin. Servis tabağına dizin, ılık veya soğuk servis edin. Afiyet olsun.



Red lentil and bulgur patties, a traditional Turkish dish, is my personal favourite. The original one is made from thin wheat bulgur. And as you will see this replacement makes the dish healthier than ever. These patties do not trouble your stomach and do not make you feel bloated. They are gluten free and low carb. And this recipe is a cunning way to make children eat  cauliflower. Cauliflower balances the rather high carb load of lentils in an amazing way. One word: delicious. And it would look so good at your New Year table, next to my New Year Cake…

Red Lentil and Cauliflower Bulgur Patties
Prep Time: 40 min
Serves: 40 pcs

Ingredients:
1 cup (200ml) red lentils
1 medium cauliflower
½ cup olive oil
1 bundle of green onions (chopped/about 6 pcs)
2-3 garlic cloves
½ cup tomato paste
Any spice or greens you like
Rock salt
Instructions:
1-Boil red lentils until soft. Strain very well and make sure you get rid of all its excess water. It’s really important to strain all the water because the cauliflower bulgur will not draw moisture like regular wheat bulgur.
2-Wash and cut the cauliflower, pulse the florets in your food processor until thin bulgur size.
3-Sautee the bulgur with olive oil until golden.
4-In a deep bowl, mix together cauliflower and lentils. Add salt, tomato paste and knead for a few minutes.
5-Add chopped green onions, grated garlic, any spice and greens you like. Keep kneading for a few more minutes.
6-Tear walnut sized pieces from the dough and press in your palm to give shape. Line on a serving platter, serve warm or cold. Enjoy.