21 Aralık 2015 Pazartesi

Unsuz Limonlu Kek / Flourless Lemon Cake



Ben eski Türk filmleri izlemeyi bir ayrı severim. Dinlediğim müzik bile çoğunlukla eskilerdir. Hatta bu blogdaki çoğu tarif ben bir yandan Nesrin Sipahi, Aretha Franklin, Ayten Alpman veya Frank Sinatra dinlerken yapılmıştır. İnsan büyüdükçe eski günlere özlem duyduğundan mıdır nedir o günlerin basitliği, filmdeki insanların temizliği, iyiliği rahat bir nefes almamızı sağlıyor sanki. Dün akşam “Bizim Aile’yi” izlerken akan gözyaşlarına sebep olan da bu rahat nefes alma isteği, bu dünyada hala temiz ve iyi şeylerin var olduğuna inanmak ihtiyacıydı.

Katkı maddesi, kimyasal dolu tüm besinlere inat doğal, temiz gıdaları tüketmek.
“Katkılı”, “kimyasal etki yaratan” tüm insanlara rağmen doğal, temiz insanları seçmek.
Hem ruha, hem bedene en iyi gelen alışkanlıklar bunlar.
2016’nın zehirli herşey ve herkesten arındığımız yıl olmasını dilerim.



Tarife gelince, haftasonu kendimizi yeni yıl rehavetine kaptırdık ve ipin ucu biraz kaçtı. O sebeple evde lezzetli ve sağlıklı bir keke büyük ihtiyaç doğdu. Limonlu kek uzun zamandır yapmak istiyordum, bugüne kısmetmiş. Dileyen toz (rende) Hindistan cevizini de kahve öğütücüden geçirerek un haline getirebilir, böylece daha pürüzsüz ve ince dokulu bir kek elde edebilir. Ben daha yoğun ve dağınık bir kıvam tercih ettim. Dışı kıtır kıtır, içi mis gibi ve yumuşacık oldu. Çok, çok, çok, çok lezzetli oldu.
Bu arada bu tarif canı çok limonlu kek çeken arkadaşım Esra’ya hediyemdir.
  
Unsuz Limonlu Kek
Hazırlık Süresi: 20 dk
Pişirme Süresi:1 saat
Servis: 1 adet orta boy baton kek

İçindekiler:
5 yumurta
4 çorba kaşığı (80gr) halis bal veya hurma şerbeti
1 su bardağı un gibi çekilmiş çiğ kaju fıstığı (80 gr) (fındık veya badem de olur)
100 gr toz (rende) Hindistan cevizi
2 adet limonun kabuğunun rendesi
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
Limon Sosu için
1 limonun suyu
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı /60gr) halis bal veya hurma şerbeti
Yapılışı:
1-Fırını 160C’ye ayarlayın.
2-Yumurtaları bal ile birlikte derin bir kapta homojen olana dek çırpın.
3-Kaju fıstığını, limon suyunu, rendesini, karbonatı ve Hindistan cevizini ekleyin. Mikser veya tahta kaşık yardımı ile normal kek hamuruna göre oldukça katı bir hamur elde edene dek karıştırın.
4-Bir sos tenceresinde limon suyunu ısıtın. Ateşten alın. Limon kabuğu ve balı ekleyin. Homojen olana dek çırpın. Bir kenara ayırın.
5-Karışımı baton şeklinde 9x21cm ölçülerinde yağlanmış/pişirme kağıdı serilmiş veya silikon bir kalıba dökün, fırına verin. Bir saat pişirin.
6-Kalıptan çıkarmadan evvel soğumasını bekleyin. Dilimleyip limon sosu ile servis edin.



I do love watching old Turkish movies. Most of the music I listen are Oldies. Most of the recipes of this blog are made while I listened to Nesrin Sipahi, Aretha Franklin, Ayten Alpman or Frank Sinatra. Simply because growing up makes us nostalgic, it feels like the simplicity of those days, the goodness of the people in the movies enable us to feel relieved. Yesterday, the tears that were shed while I watched one of those movies was caused by this feeling to feel relieved, thid need to believe that good things still do exist in this world.
Consuming natural, clean food in spite of all those with chemicals and additives.
Choosing natural, clean people in spite of all those “chemical ones” and “full of additives”.
Habits that are good for both our souls and bodies.
I hope 2016 is the year we get rid of everything and everyone chemical and full of additives.

As for this recipe: I have to admit we did lose our track this weekend. This is why we need a good, healthy cake in the house. I’ve been meaning to make a lemon cake for a long time but never had the chance for some reason. You can use coconut flour instead of desiccated coconut if you wish a more smooth and thin layered cake. But I preferred a more dense and messy texture. It turned out  to be crunchy on the outside and moist on the inside. It was very, very, very, very, very delicious.

This cake is a gift for my friend Esra, who craves for lemon cake.

Flourless Lemon Cake
Prep Time: 20 min
Baking Time: 1 hour
Serves: 1 medium loaf

Ingredients:
5 eggs
4 tblspns (80gr) honey or date syrup
1 cup raw cashew flour (80 gr / ground in a coffee grinder /can be replaced with hazelnut or almond)
100 gr desiccated coconut
2 lemons zest
1 lemon’s juice
1 tspn baking soda
1 tspn vanilla extract (optional)
For the Lemon Glaze
1 lemon juice
½ tspn lemon zest
3 tblspns (60 gr) honey or date syrup
Instructions:
1-Set oven to 160C.
2-Mix eggs and honey until homogeneous.
3-Add cashew flour, coconut, lemon zest, baking soda and juice. Stir with  a spoon or mix until you have a rather thick cake batter.
4-Warm up the lemon juice in a saucepan. Remove from heat, add lemon zest and honey. Mix until homogeneous.Set aside.
5-Pour the mixture in a greased/silicone/parchment paper covered 9x21cm loaf pan, bake for 1 hour.
6-Cool, slice, serve with lemon glaze.