5 Eylül 2015 Cumartesi

Taze Cevizli Limon Topları / Lemon Balls with Fresh Walnuts



Eskiden, ben çocukken oturduğumuz Florya'daki evimizin bahçesinde kocaman bir ceviz ağacı vardı. Alçak garaj damına dökülen cevizleri ayıklar, karnım patlayıncaya dek taze ceviz yerdim. Ellerim, tırnaklarım önce yemyeşil, sonra da simsiyah olurdu, ve tıpkı kına yakılmış gibi günlerce lekesi çıkmazdı. 



Taze ceviz bana o günleri, o umarsızca neşeli günleri hatırlatır. Gecenin körüne dek yakar top oynamayı, Hıdrellez gecesi sokağın ortasında yaktığımız ateşi, geceleri tepesine tırmanıp yıldızları seyrettiğimiz asma ağacı sarılmış beyaz çardağı, kız arkadaşlarımla yaptığımız ünlü bir müzik grubu kurma planlarımızı...kısacası çocukluğumu!
Her yıl, mevsim dönmeye başladığında sokak başlarında, pazarlarda satılan taze cevizlerden bol bol satın alırım. Dış kabuklarını kırmak yetmez, çünkü taze cevizin o ince zarı bu mevsimde acıdır ve dikkatle soyulması gerekir. İçi bembeyazdır. Kıtır kıtırdır, bambaşkadır, şahane bir şeydir. Koca bir tabak bembeyaz taze cevizin tadına artık varılabilir. 


Bu yıl, satın aldığımız taze cevizleri ayıklarken kızım yanımda bekliyordu. Yavru bir kuş gibi minik ağzını açarak... Tek tek ağzına attığım taze cevizleri o kadar çok sevdi ki bir an yirmi yıl önceki halimi tekrar anımsadım. Taze ceviz eski anıları da evimize beraberinde getirdi ama yepyeni anılar da yarattı bende...Bu sebeple onu yeni bir tat yaratmak için kullanmak kaçınılmaz oldu. Adeta bir tür borç ödemek gibiydi.
İçindekiler: (12 adet için)
1 su bardağı ayıklanmış taze ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
1 tepeleme çorba kaşığı süt kaymağı veya tuzsuz yumuşak peynir (tercihe bağlı)
1/2 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı bal veya tercih edeceğiniz başka bir doğal tatlandırıcı
1 çay kaşığı vanilya özütü (tercihe bağlı)
1 çimdik kaya tuzu  (tercihe bağlı)
Yapılışı:
Tüm malzemeleri ezme kıvamına gelene dek mutfak robotundan geçirin. Ellerinizi kullanarak minik toplar yapın. Servis edin.



We had a giant walnut tree at the yard of my childhood home in Florya. I used to crack open the walnuts who fell on top of the low garage roof and eat until my stomach burst. My hands used to turn green and then black and remain that way for days as if someone put henna on them.
Fresh walnuts remind me of those days, those carelessly joyful days. Playing dodge ball until the middle of the night,  the fire we used to make in the middle of the street during Hidrellez night, the white, vine wrapped pergola we used to climb on top at night to watch the stars, the plans of forming a music band with my girlfriends...in short, my childhood!
Every year, when the season starts to turn, I buy lots of fresh walnuts from bazaars and streetcorners. It never is enough to crack up the outer shell, because fresh walnut membrane is bitter and needs to be peeled as well. The inside is all white. Its crunchy and amazing.  After that, a giant dish of fresh walnuts can be enjoyed.
This year, while I was cracking open and peeling the fresh walnuts I've bought, my daughter was waiting beside me. Opening her mouth like a baby bird each time I give her an another walnut...She was so happy to eat all the walnuts I put in her mouth, she made me remember my twenty year younger self once more. Fresh walnuts not only brought old memories home but they ahve also created new ones...Thus, It was inevitable to use them to create something new. It was like paying a debt.


Ingredients: (For 12 balls)
1 cup of peeled fresh walnuts
1 cup of shredded coconuts
1 heaping tblspn clotted cream or unsalted cream/soft cheese (optional)
1/2 lemon juice
1 lemon zest
2 tblspns honey or any other natural sweetener of choice
1/2 tspn vanilla extract (optional)
1 pinch of rock salt (optional)
Instructions:
Pulse all ingredients in your food processor until the texture becomes paste-like. Roll into small balls with your hands. Serve.