Küçük bir uyarı : kestanenin ağır sayılabilecek karbonhidrat yüküne aman dikkat.
İçindekiler
500 gr kestane
2 tepeleme çorba kaşığı süt kaymağı
3 çorba kaşığı kakao
2 küçük boy Trabzon hurması (fudge kek yapacaksanız 10 adet Medine hurması veya daha az ya da fazla - ağız tadınıza göre belirlersiniz)
2 çorba kaşığı bal (isteğe bağlı -fudge kek yapacaksanız bu malzemeyi koymayın.)
Yapılışı:
1-Kestaneleri yıkayın ve küçük, keskin bir bıçak yardımıyla üzerlerine bir çizik atın.
2-Kestaneleri düdüklü tencerede 45 dk haşlayın.
3-Suyunu süzün, dış ve iç kabuklarını soyun ve ayıkladığınız kestane içlerini derin bir kaba aktarın.
4-Trabzon hurmalarını soyun, el blenderı ile püre haline getirin.
5-Süt kaymağı, kakao ve Trabzon hurması (veya Medine hurması) püresini kestanelerin üzerine ekleyip yine el blenderı ile karışımı pürüzsüz hale getirin.
6-Dilediğiniz kalıba döküp buzlukta en az 5 saat dinlendirin. (Fudge kek yapılacaksa buzdolabında 3 saat dinlendirmeniz yeterli.)
7-Buzluktan çıkarın, dilimleyin, servis edin.
Chestnut has such a special taste. We love it as a rule, and even once my husband and I had a huge fight over candied chestnuts he brought from Bursa. This is why I could not resist when I saw that amazing Chestnut Cake in dear Kitchen Art-Ist's blog. I simply wished to make a clean-er version. If you wish to have a Fudge Cake instead feel free to use regular dates instead of persimmon. I love both versions.
A small warning: Please take note chestnuts have a rather high carb rate.
Ingredients:
500 gr chestnuts
2 heaping tablespoons clotted milk cream
3 tblspns cocoa
2 small persimmons (use 10 dates if you are making Fudge Cake)
2 tblspns honey (optional - omit if you are making Fudge Cake)
Instructions:
1-Wash the chestnuts and using a small, sharp knife, cut a cross into the skin of each nut.
2-Boil chestnuts for 45 minutes in a pressure cooker.
3-Drain, peel out the outer and inner skin and place the kernel inside a deep bowl.
4-Peel persimmons and blend into a thick puree.
5-Add clotted cream, cocoa, persimmons (or dates) on top of the chestnuts and blend until smooth.
6-Set in the freezer for 5 hours (3 hours in the fridge if making fudge cake)
7-Remove from the freezer, slice, serve.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder