4 Aralık 2015 Cuma

Köfteli Unsuz Yoğurt Çorbası / Flourless Yogurt & Meatball Soup




Şimdi denememiş olanlar diyecek ki unsuz yoğurt çorbası olur mu, eh bal gibi de olur. Tamam, kabul ediyorum bu çorba kopkoyu bir çorba değil, ancak lıngır lıngır, sulu bir çorba da değil. Yumurta sarısı koyulaştırma konusunda gayet iyi işlev görüyor. Bu arada ben mide konusunda sık sık problem yaşayan biriyim. Ama bu çorbanın oldukça hafif ve mide rahatlatıcı olduğunu da ayrıca belirtmem gerekiyor.


Köfteli Unsuz Yoğurt Çorbası
Hazırlık Süresi: 20 dk
Pişirme Süresi: 20 dk
Servis:  4 porsiyon

İçindekiler:
Çorba için
1 lt içme suyu
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı haşlanmış nohut veya yeşil mercimek(isteğe bağlı)
Köfte için
150 gr dana kıyma
1 küçük soğan
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kaya tuzu
Üzeri için
Tereyağı
Bol nane
Yapılışı:
1-Orta boy bir tencereye içme suyunu koyun, orta ateşte kaynamaya bırakın.
2-Soğanı rendeleyin, suyunu avucunuzda iyice sıkın. Geniş bir kapta kıyma, 1 adet yumurta sarısı, tuz ve karabiber ile birlikte yoğurun. Ellerinizi ıslatın, köfte hamurundan küçük parçalar koparın, avucunuzda yuvarlayıp minik toplar yapın, bir kenara ayırın.
3-Yoğurt, tuz ve 1 adet yumurta sarısını çırpın, içine ½ su bardağı soğuk su ve kaynayan çorba suyundan bir kepçe ekleyin. Çırpmaya devam edin. Sulu karışımı kaynamış çorba suyuna ekleyin, ateşi kapatıp birkaç dakika daha çırpmaya devam edin.
4-Karışım homojen olduğunda içine köfteleri ve haşlanmış nohut/mercimeği ekleyin. 20 dk orta ateşte taşmamasına dikkat ederek pişirin.
5-Bir sos tenceresinde tereyağı eritin, üzerine bol nane ekleyin ve karışım köpürmeye başladığında yanmasına izin vermeden ateşten alıp çorbanın üzerine dökün. Sıcak servis edin.
  


         



Those who haven’t tried will now ask themselves whether you can make this soup without any flour, well you can. I admit, this is not a thick soup, but it also is not watery. The egg yolk does a good job with thickening.  Also, as someone with frequent stomach issues,  I can assure you this soup is very light and comforting.

Flourless Yogurt & Meatball Soup
Prep Time: 20 min
Cooking Time: 20 min
Serves : 4 servings

Ingredients:
For the soup
1 lt drinking water
1 cup yogurt
1 egg yolk
1 tspn rock salt
1 cup boiled chickpeas or green lentils (optional)
For the meatballs
150 gr ground meat
1 small onion
¼ tspn ground black pepper
½ tspn rock salt
Topping
Butter
Dried mint leaves
Instructions:
1-Pour drinking water in a medium sized pan and let it boil in medium heat.
2-Grate the onion, squeeze its water with your hands. Knead it in a deep bowl along with ground meat, egg yolk, salt and pepper. Tear small pieces from the dough and make small balls between your palms by wetting your hands. 
3-Mix yogurt, the other egg yolk and salt. Add inside ½ cup cold water and one scoop of boiling water. Keep mixing. Add this mixture inside the boiling water, turn off the heat and keep mixing for a few minutes.
4-Add chickpeas/lentils when the mixture become homogeneous. Cook for 20 min in medium heat.
5-Melt the butter in a saucepan, add mint leaves and remove from heat when the mixture starts to bubble. Pour it on top of the soup. Serve hot.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder