13 Eylül 2015 Pazar

Ay Çekirdeği ve Kayısılı Tart Tabanında Yerfıstıklı Pay / Peanut Butter Pie on a Sunflower Seed and Apricot Crust




Aklımda o kadar çok tarif, o kadar çok proje var ki. Bazen düşüncelerimin ve ani fikirlerimin hızına yetişemiyorum ve düzgün bir şekilde not almazsam da hepsini unutuyorum. Not defteri taşımaya başladım, aklıma gelen her şeyi not alıyorum.
O dayanılmaz sıcaklar geçtiği için çok memnunum aslında, çok daha iyi konsantre oluyorum. Daha rahat çalışıyorum. Bugün de büyük bir keyifle, kendi kendime şarkılar mırıldanarak bu tarifi hazırladım. Serin ve tipik bir Mimaroba rüzgarı bütün evdeki perde ve kapıları sarsarak bana eşlik etti.





















Eşimle birlikte evimizi kendimiz boyamaya karar verdik bu arada, her haftasonu başka bir odayı bitirmeyi planlıyoruz. İlk oda elbette Bade'nin odası. Bence evi ailecek boyamanın sıcacık bir tarafı var...O yorgunluğun üzerine gelen bu ikram da gerçekten tüm yorgunluğa değdi diyor. Ne dersiniz?

Bu tarifte özellikte ay çekirdeği kullandım. Amacım fındık, fıstık alerjisi olanlar için bir tart tabanı üretmekti. Lezzetli ve ekonomik olması ile de yıldızlı pekiyi'yi haketti. Bir dahaki sefere kabak çekirdeği ile de deneyeceğim. Hamuru birbirine yapıştırmak için yumurta ve kayısı püresi kullandım. Ama hurma, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler de aynı işlevi görecektir. Tercih tamamen sizindir. Hatta tereyağı/hindistan cevizi yağı ekleyip yumurtayı atlamak bile bence mümkün.
Not:  İnek sütü alerjiniz varsa, keçi peyniri kullanmak istemiyorsanız, hindistan cevizi sütünün kremasını kullanabilirsiniz. Aynısı olmayacaktır elbette ancak çok hoş ve egzotik bir tat yakalayacağınıza eminim.
İçindekiler:
Tabanı için
1 su bardağı tuzsuz ay çekirdeği içi
1 su bardağı hindistan cevizi
10 adet minik gün kurusu kayısının püresi (kayısılarınız iriyse adedi 5'e indirin)
1 küçük boy yumurta
1 çimdik kaya tuzu (isteğe bağlı)
Kreması için
1 su bardağı fıstık ezmesi (tarifi burada)
3 tepeleme çorba kaşığı krem peynir (tarifi burada
1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
2 çorba kaşığı bal veya tercih edeceğiniz başka bir doğal tatlandırıcı
Üzeri için
Kakao veya keçiboynuzu tozu
Yapılışı:
Ay çekirdekleri ve hindistan cevizini mutfak robotu veya kahve değirmeninizde mümkün olduğunca un inceliğinde çekin. Çok fazla çekmemeye dikkat edin aksi halde yapışkan bir sıvı elde edersiniz. Derin bir kaba aktarıp içerisine kayısı püresi, yumurta ve tuzu ekleyin. Yoğurup hamur haline getirin. Pişirme kağıdı ile kaplanmış 15 cm çapında ve daire şeklindeki tart kalıbınıza hamuru parmaklarınızla bastırarak yayın. Ortasına çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış 150C fırında yaklaşık 25 dk, kenarları kızarmaya başlayana dek pişirin.  Fırından alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Bu arada krema malzemelerini pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpın. Tart hamurunun üzerine dökün. Buzlukta 45 dk bekletin, dilimleyip süsleyin. Servis edin.






I have so many recipes and projects inside my head. I am sometimes unable to catch them and tend to forget all unless I write them down. This is why I began to carry around a notebook, I write down everything that comes to my mind.
I am actually content that unbearable hot weather is now gone, because I can now concentrate better. I work much easily. And today I made this recipe while mumbling songs to myself. A typical and cool Mimaroba wind kept me company by shaking all the windows and curtains in the house.
By the way, my husband and I decided to paint the house ourselves, and are planning to finish one room each weekend. The first one is of course Bade's room. I feel like there s something warm about painting the house on your own, as a family. And this treat after all that exhaustion makes it all worthwhile. What do you think?

I have especially used sunflower seeds in this recipe. My intention was to make a tart crust that is nut allergy-friendly. It turned out to be both delicious and economic. Next time, I'm trying pumpkin seeds. I also used sundried apricots and one egg to hold together the dough. But dried raisins, figs or dates will do the job as well. The choice is yours. I think even skipping the egg by adding butter/coconut butter is completely possible.



p.s. If you are allergic to cow's milk and do not wish to use goat cheese you can go ahead and use coconut cream. It won't be the same but I'm sure you will end up with something exotic.
Ingredients:
For the base
1 cup sunflower seeds
1 cup dessicated coconut
10 small sundried apricots (If yours are large try using 5)
1 small egg
1 pinch of rock salt (optional)
For the cream
1 cup of peanut butter
3 heaping tblspns cream cheese
1/2 tspn vanilla extract (optional)
2 tblspns honey or any other natural sweetener of choice
Topping
Cocoa or carob powder
Instructions:
Grind sunflower seeds and dessicated coconut in your food processor or a coffee grinder, preferably as thin as flour. Try not to over-grind them or they will turn into a sticky butter. Put in a deep bowl and add apricot puree, salt and egg. Knead and prepare a dough. Press it firmly on a parchment paper covered, 15 cm diameter, round tart mold with your fingers. Prick the middle of the dough using a fork and make several holes. Bake for 25 minutes in a pre-heated 150C oven, until the sides turn golden brown. Set aside and let it cool. Mix cream filling ingredients until smooth with your mixer. Pour the filling on top of the crust. Keep in the freezer for 45 minutes, slice and decorate. Serve immediately.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder