28 Eylül 2015 Pazartesi

Annemin Glutensiz Karabuğday Tarhanası / Mom's Gluten Free Buckwheat Tarhana




Tariflerimde normalde karabuğday kullanmıyorum, ancak bu hem sağlıklı hem de lezzetli çorba için bir istisna yapıp eşimin annesinin Bade için özel olarak yaptığı enfes tarhanasını paylaşmak istiyorum. Tadının bu kadar güzel olabileceği hiç aklıma gelmemişti, hatta bence normal tarhanadan çok daha lezzetli. Glutensiz olması da apayrı bir artı niteliğinde.Yalnız önceden uyarmak istiyorum, bu tarhana gluten içermediği için mayalama aşamasında alışılagelmiş tarhanalar gibi yükselip kabarmıyor. 






İçindekiler:
1/2 kg domates
1/2 kg soğan
1/2 kapya (salçalık) biber
2 yumurta
2 tatlı kaşığı kaya tuzu (tercihe bağlı)
1/2 kg ev yapımı süzme yoğurt
Dilediğiniz baharat (tercihe bağlı)
Aldığı kadar karabuğday unu (yaklaşık 650 gr )
1 küçük küp yaş maya (42 gr) (11 gr toz kuru maya da olur)
Yapılışı:
Domates, soğan ve biberleri yıkayıp doğrayın. İster hep birlikte, ister ayrı ayrı, gerekirse biraz su ekleyerek güzelce haşlayıp pişirin. Mutfak robotunuzda tamamını püre haline getirin. Yumurta, tuz, yoğurt ve karabuğday ununu da ekleyip kurabiye hamuru kıvamında bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp yedi gün bekleyin. Yedi günün sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın, bu minik hamurları biraz karabuğday unu serpilmiş bir yüzeyde oklava yardımı ile daire şeklinde açın. Temiz bir bezin üzerine yerleştirip güneş alan bir yerde bir kaç gün kurutun. Daha iyi kuruması için ara ara hamurları ters çevirmeyi unutmayın. Kuruduktan sonra rondoda un haline getirip pütürleri gidermek için bir de kevgirden geçirin. Serin ve kuru bir yerde saklayın. 






I normally do not use buckwheat in my recipes but I am making an exception for this healthy and delicious soup and wish to share the tarhana my husband's mother made for Bade. I have never realized how good this could taste, I think it's even better than regular tarhana. And on top of it all, it's gluten-free. But I have to warn you, as it has no gluten inside it does not rise like regular tarhana during yeasting.
Ingredients:
1/2 kg tomato
1/2 kg onion
1/2 kg sweet red kapia pepper
2 eggs
2 tspns rock salt (optional)
1/2 kg strained yogurt
Spices of preference (optional)
Around 650 gr flour (It was not measured so make sure you end up with the same structure as cookie dough)
42 gr active fresh yeast (you can also use 1 small package (11 gr) of instant dry as well )
Instructions:
Wash and slice tomatoes, peppers and onions. Boil and cook them well and if necessary add some water. Puree all in your food processor. Add eggs, salt, yogurt and buckwheat flour and knead into a dough similar to cookie dough. Cover and wait for seven days. After seven days, tear egg sized pieces from the dough, dust your surface with some buckwheat flour and with the help of your rolling pin, roll the pieces into small circles. Place all small circles on a clean sheet and let them dry in a sunny place for a few days. Make sure you flip them time to time. After they dry up, put in your grinder or food processor and make sure they get as flour-like as possible. Make sure you also filter them through a sieve to get rid of all the big crumbs in order to obtain a smoother tarhana.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder