11 Nisan 2015 Cumartesi

Unsuz&Rafine Şekersiz Sağlıklı Künefe / Flour and Refined Sugar free Healthy Kanafeh



Evet, biliyorum. Künefe mi? Yok artık. Ama oldu işte, üzgünüm. Dün sabah gözümü Elif Hanım'ın mesajı ile açtım diyebilirim. Canı o kadar çok künefe istemiş ki az daha diyeti bozacakmış. Benim dünyamda bu gayet anlaşılabilir bir durum. İlham çarkları dönmeye başladı anında. Evet gıda endüstrisi, bu meydan okumayı kabul ediyorum! Nasıl yapsak, nasıl etsek diye düşündük. Hadi peynir işi tamam da tel kadayıf işini nasıl hallederiz ? Sorunun cevabı aslında basitti. Tabii ki yine en sevgili yardımcım hindistan cevizi ile.  Her neyse, tarifi aşağıda. Komik, hatta çılgın ama verimli bir beyin fırtınasından sonra enfes bir tatlı oldu. Elif Hanım da diyeti bozmamış oldu. Yapımı göreceğiniz gibi çok ama çok pratik. Malzemeleri ise elbette yine tamamen işlem görmemiş gerçek gıdalardan oluşuyor. Yoksa bir daha künefe yiyemem diye mi düşünmüştünüz ? 

İçindekiler : (1 porsiyon)
Taban ve üst kaplama için
3/4 su bardağı (40-50 gr civarı) rende hindistan cevizi
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
3 adet İran hurması (çok tatlı oldu - 2 adete indirilebilir - kuru kayısı da kullanılabilir)
Arası için
2 çorba kaşığı ince rende tuzsuz dil peyniri (veya herhangi bir eriyebilen tuzsuz künefe peyniri
Servis için
Kaymak (kesinlikle tavsiye ediyorum, kaymaksız olmaz)
Bal (tercihe bağlı bence hiç gerek yok)
Ceviz / Antep Fıstığı



Yapılışı:
Fırınınızı 180C'ye ayarlayıp ısıtın. Topraktan bir kabı yağlayın.Hindistan cevizi, tereyağı ve hurmayı robottan geçirip iyice karıştırın. Karışımın yarısını tabana yayın. Kaşıkla üzerine bastırarak sıkıştırın. Üzerine peynir rendesini koyup kalan karışımla üzerini kapatın. Kaşıkla iyice bastırarak tekrar sıkıştırın. Fırında 10 dk kadar pişirin, henüz kızarmamışsa fırının ızgarasını açın ve üzerini hafifçe kızartın. Çünkü fırında çok kalırsa içindeki peynir kuruyabilir. Fırından çıkarın künefenizi tabağa alın, kaymakla servis edin. Afiyet olsun.


Yes I know. Kanafeh (a very popular Turkish cheese pastry soaked in syrup) ? No way. But it happened, sorry. Yesterday morning I opened up my eyes with Ms Elif's message. She was craving for kanafeh to the point that she was about to ditch her diet. It's very understandable, in my world. And my inspiration wheels started to turn immediately. Yes Food Industry, challenge accepted! So we thought about how we could do it. The cheese was OK but how could we take care of the kadaif noodles ? The answer was actually simple. Of course with my beloved little helper, coconut. Anyway, the recipe is below. It turned out to be a great dessert after a funny, even crazy but an efficient brainstorming. And Ms Elif did not ditch her diet. As you will see it's very simple to make. And of course ingredients are all unprocessed, real food. Or have you thought you could never eat kanafeh again ?
Ingredients: (Recipe for 1)
For the base and covering
1/4 cup shredded unsweetened coconuts (40-50 gr)
2 tblspns melted butter
3 Iran dates (turned out to be too sweet - you can use 2 or switch to sundried apricots)
For the filling
2 tblspns finely grated unsalted dil or mozzarella cheese
For serving
Double cream (a must, its just not the same without double cream)
Honey (optional - not necessary at all)
Pistachio/Walnut meal
Instructions:
Pre-heat your oven to 180C. Grease your mold. Pulse dates, coconuts and butter until finely mixed. Spread half on the base of the mold. Press firmly with a spoon and squeeze. Add the cheese on top. Then add the remaining coconut mixture. Press and squeeze again. Bake for 10 minutes and open the grill to brown the top a little if still not browned. The cheese can dry up if it stays in the oven too much. Remove, serve with double cream. Enjoy.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder