20 Ocak 2015 Salı

Kemik Suyu / Bone Broth

Kemik suyu mutfağımızın favorilerinden biri oldu. Faydalarını öğrendiğimden beri bu yapımı kolay mucizevi sıvıyı özellikle Bade'ye sık sık yapıyorum. Genellikle kuzu kemiği tercih ediyoruz çünkü bulabileceğimiz en organik beslenen hayvan kuzu. Yapılışı ise oldukça pratik ve hatta ekonomik. 1 kg kuzu kemiğini 3 litre su ve 1/4 bardak ev yapımı sirke  ile birlikte düdüklü tencerede 3-4 saat pişiriyorsunuz. Soğuduktan ve jöle kıvamına geldikten sonra ister çorba, ister yemeklerde kullanmak üzere minik kaplara koyup dondurucuya atıyorsunuz. Kemik suyu içerdiği jelatin sayesinde bağırsak geçirgenliğini iyileştiriyor ve bağırsak floranızı düzeltmenize yardımcı oluyor. 
Saç, tırnak, deri ve kemiklerinizi güçlendiriyor. Vücuttaki enfeksiyonlarla ve enflamasyonlarla savaşıyor. Protein ihtiyacınızı karşılıyor, uyku kalitesini bile artırıyor. Ben bu günlerde özellikle Bade'nin çorbalarını mutlaka bol sebze ve kemik suyuyla pişiriyorum. Dün yaptığım harika sebze çorbasını da aynı yöntemle yaptım. İki avucum büyüklüğünde karnabahar, büyük bir baş brokoli ve bir adet soğanı kemik suyuyla kaynatıp el blenderı ile kremamsı bir kıvama getirdim. Sonuç: kızımın yanakları kıpkırmızı olana kadar içtiği mis gibi kokan kremamsı bir sağlık iksiri. İçinde un da yok, krema da!

Bone broth has become one of our favourites in the kitchen. I keep cooking it especially for Bade since I found out about its benefits. We generally prefer lamb bones because its the most organic fed animal. The making is also very practical and even economic. You just have to cook 1 kg lamb bones with 3 lt water and 1/4 cup of home made vinegar in a pressure cooker for 3 to 4 hours. Once its cold and turns into jelly, you just divide it into small containers and put into freezer in order to make soups or use them for any dish you cook. Bone broth helps you heal the intestinal flora and heals leaky gut thanks to the gelatin it contains. It also strenghtens your hair, nails, skin and bones.
It fights body inflammations and infections. It meets your protein needs, even improves sleep quality. I prepare Bade's soups especially with lots of vegetables and bone broth these days. I have made an amazing vegetable soup the same way only yesterday. I cooked two handfuls of cauliflower , one big head of broccoli and one onion with bone broth and then made it creamy with a hand blender. Result : A delicious smelling creamy health potion my daughter my daughter drank until her cheeks became all red. No flour, no cream inside!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder